Уручене награде победницима литерарног конкурса “Љубав се зове именом твојим

Установа за спорт, омладину и специјализоване услуге доделила је награде најбољим учесницима литерарног конкурса за најбољу љубавну песму под називом “Љубав се зове именом твојим”.

Младим песницима, награде су подељене на скромној свечаности, приређеној у просторијама установе. Награђено је укупно девет ученика основних и средњих школа, подељених у три старосне категорије.

О победничким песмама, одлучивао је жири у саставу: др Сања Микетић Суботић – доцент на Катедри за српски језик и књижевност Филозофског факултета приштинског Универзитета, Ленка Милојевић – асистент на Катедри за српску књижевност и језик на истом факултету и Марија Миљковић, такође асистент на овом факултету.

Скромној свечаности је присуствовао Милан Михајловић, директор Градске библиотеке “Вук Караџић” која је за најбоље младе песнике обезбедила награде у књигама. Уједно, он је као један од најплоднијих митровачких песника, са млађим “колегама” поделио своје песничко искуство и по неки стих.

“Драго ми је када видим овај подмладак и заиста ме радује што сам чуо толико дивних песама и што их лепо казујете. Свака песма је на свој начин љубавна, било да је у питању љубав према земљи, оцу, мајци, према оној коју смо волели или је и сада волимо” рекао је Михајловић говорећи младима о емоцији, коју свака права песма има. Ако је песма писана из срца, са емоцијом, то ће се осетити. Ако је нема, о томе се не може лагати, поручио им је Михајловић.

Као подршка својим ђацима, свечаности је присуствовао и наставник српског језика у ОШ “Бранко Радичевић” Никола Пачариз, такође митровачки познати поета.

Прво место у категорији старијег узраста освојила је Вања Бјелица, ученица Гимназије у Косовској Митровици, друго место отишло је Едини Јакупи, која је такође ученик Гимназије, док се на трећем месту нашао Огњен Радовановић, ученик Средње техничке школе „Михаило Петровић Алас“

У категорији старијег узраста, од петог до осмог разреда, награду за прво место освојила је Милица Јовановић, Наталија Вановац је освојила друго место, а треће место је припало Николини Башчаревић. Све три добитнице награда у категорији средњег узраста су у;еници ОШ „Бранко Радичевић“.

У категорији млађег узраста, од првог до четвртог разреда, за најбољу песму награђен је Јанко Вучетић, из ОШ „Бранко Радичевић“, на другом месту је Ален Радончић, такође ученик ОШ „Бранко Радичевић”, а треће место освојио је Душан Ракић из ОШ „Свети Сава“.

Вања Бјелица написала је најлепши љубавни сонет у средњошколској категорији. Ученица је митровачке Гимназије. Написала је песму у форми која није нимало једноставна, и нимало типична за тако младог поету.

“Читајући љубавну поезију, схватила сам да су љубавне песме углавном сонети и одатле сам добила инспирацију. Српски језик је одувек био мој омиљени предмет и волим када се пријавимо за овакве конкурсе” каже Вања и додаје да јој признање много значи јер је у ову песму уложила пуно труда.

Директор Установе за спорт, омладину и специјализоване услуге Петар Трајковић, је на додели награда победницима конкурса рекао да је Установа, као и свих претходних година, омогућила ученицима основних и средњих школа у Косовској Митровици, да као песници искажу и представе своје стваралаштво и богату историју песничког наслеђа Косовске Митровице.

“Позвали смо Вас да пишете о љубави, о људима, о спорту, животу и успесима. Инспирацију сте ипак одабрали сами и то на најбољи начин. Данас смо овде заједно са вама да вас наградимо и учинићемо то с љубављу и пуног срца.” рекао је Трајковић